Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Ο χρόνος σας ανήκει

Από την Ελευθερία Μπερδέκλη

ΨυχολόγοΑκόμα κι αν λέμε συχνά ότι θέλουμε να βγούμε στη σύνταξη ή ότι περιμένουμε πώς και πώς τη μέρα που θα σταματήσουμε να δουλεύουμε, ενδόμυχα η σύνταξη φοβίζει τους περισσότερους από εμάς. Κατά κάποιο τρόπο μας παροπλίζει και μας «βγάζει στην άκρη» και αυτό μας τρομάζει. Όλοι λένε ότι θα είναι ωραία και θα έχουμε πολύ χρόνο, ο οποίος και θα μας ανήκει για να τον κάνουμε ό,τι θέλουμε. Αλλά θα είναι έτσι; Θα είναι. Αρκεί να έχουμε σκοπό να απολαύσουμε αυτόν τον χρόνο που μας ανήκει.

Πάντα ψάχνατε χρόνο να βρείτε για τον εαυτό σας. Πάντα λέγατε ότι ποτέ η μέρα δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να κάνετε όσα θέλατε για τον εαυτό σας. Η δουλειά, το σπίτι, οι υποχρεώσεις της οικογένειας, οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έρχονταν πάντα πρώτα, και ακολουθούσαν ή ακόμα και αγνοούνταν τελείως οι προσωπικές σας ανάγκες και επιθυμίες. Έρχεται όμως η στιγμή που έχετε άπλετο χρόνο. Χρόνο να απολαύσετε ότι ονειρευόσασταν μόνοι σας ή με τους σημαντικούς για εσάς ανθρώπους. Χρόνο που ίσως βέβαια τώρα που ήρθε να σας βρίσκει σε μια κατάσταση συναισθηματικής κούρασης ή απόγνωσης. Ίσως πλέον σας είναι μάταιο να έχετε σε μεγάλη ηλικία τόσο ελεύθερο χρόνο, ίσως να μην βρίσκετε το κουράγιο ούτε το κίνητρο να βγείτε από το σπίτι, να ασχοληθείτε με αυτό που θέλατε πριν κάποια χρόνια. Όμως ένα είναι σίγουρο και δεν αλλάζει, ότι ο χρόνος είναι δικός σας, σας ανήκει. Τώρα είναι «ελεύθερος», απαλλαγμένος από υποχρεώσεις και ρουτίνες που απορροφούσαν όλη σας την ενέργεια. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά σας. Βγείτε έξω και απολαύστε όσα δυσκολευόσασταν για διάφορους λόγους να κάνετε σε μικρότερη ηλικία. Δε χρειάζονται υπερβολές, ούτε απαιτούνται ιδιαίτερες οργανωτικές ικανότητες. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια θετική και ανοιχτή διάθεση προς τους άλλους.

Τουρίστας στην πόλη σου

Μήπως γνωρίζετε μόνο τη γειτονιά σας και τον δρόμο του σπιτιού και της δουλειάς σας; Η πόλη έχει πάντα αμέτρητους «θησαυρούς» σε απόσταση αναπνοής από εκεί που έχουμε συνηθίσει να ζούμε και να κινούμαστε. Μουσεία, πολιτιστικούς χώρους που σίγουρα θα φιλοξενούν έργα διάφορων καλλιτεχνών, σινεμά, θέατρο, φεστιβάλ μουσικής, φωτογραφίας, εικαστικών. Η διασκέδαση και η ψυχαγωγία δεν έχει όριο ηλικίας, οι τέχνες ακουμπούν πολύ πιο βαθιά μέσα μας καθώς ωριμάζουμε και σίγουρα η οπτική μας τότε είναι πιο στοχευμένη και πιο ουσιαστική.

Εθελοντισμός

Η συμμετοχή σε μια οργάνωση που σας ενδιαφέρει προσφέρει πολλαπλά οφέλη: ευκαιρία για κοινωνική αλληλεπίδραση και προσφορά, νέες γνωριμίες, συναισθηματική πληρότητα, αίσθημα του ότι ανήκουμε κάπου, ενώ γεμίζει το χρόνο με κάτι δημιουργικό και πολλές φορές απαραίτητο για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Αν βρείτε την οργάνωση που ανταποκρίνεται στις αξίες σας ως άνθρωπο και γίνετε ενεργό μέλος συμμετέχοντας και προσφέροντας την εμπειρία και τις γνώσεις σας θα νοιώσετε πολύ ωραία. Ο εθελοντισμός και η ενεργή συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για τον συναισθηματικό και ψυχικό μας κόσμο και διάθεση όσο και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, αλλά και μεμονωμένων ευπαθών ομάδων ή περιβαλλοντικών στόχων.

Ταξίδια

Θέλατε πάντα να ταξιδέψετε, αλλά δεν είχατε χρόνο; Η σύνταξη είναι η κατάλληλη περίοδος και ευκαιρία για να οργανωθείτε και να κάνετε ταξίδια. Υπάρχουν πολλά ταξιδιωτικά γραφεία που οργανώνουν ταξίδια σε γκρουπ, ακόμα και για ανθρώπους που είναι ηλικιωμένοι, αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικότητας ή δεν μιλάνε ξένες γλώσσες. Εκτός όμως από τα ταξιδιωτικά γραφεία, εκδρομές αλλά και άλλες εκδηλώσεις, οργανώνουν συχνά και άλλοι τοπικοί σύλλογοι και σύνδεσμοι, όπως τα ΚΑΠΗ ή η Εκκλησία.  

Μάθετε καινούργια πράγματα

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από άπλετη πληροφόρηση που διαχέεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι πρόσβαση στο διαδίκτυο και κέφι για διάβασμα. Βρείτε online μαθήματα ή σεμινάρια ή σελίδες που σας ενδιαφέρουν, θα περάσετε τον χρόνο σας δημιουργικά, κάνοντας πιθανώς ένα παλιό σας όνειρο πραγματικότητα, για παράδειγμα να μάθετε μία ξένη γλώσσα ή να φυτέψετε ντομάτες στο μπαλκόνι σας.

Κάντο μόνος σου

Δώστε στον καλλιτέχνη – τεχνίτη – μάστορα - κηπουρό, που έχετε μέσα σας την ευκαιρία να δημιουργήσει και να βγάλει το ταλέντο του. Υπάρχουν πολλά βίντεο στο YouTube και στο pinterest γεμάτα ιδέες και οδηγίες σχετικά με το πώς θα φτιάξετε μόνοι σας από έπιπλα σπιτιού μέχρι φαγητά και ρούχα.