Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Ποιος είμαι μετά τη σύνταξη;

από την Άννα Δάλλα

grandmama teamΤι γίνεται ένας δικηγόρος, ένας εκπαιδευτικός, ένα ηλεκτρολόγος, μία κομμώτρια και ένας οδοντίατρος όταν βγουν στη σύνταξη;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνηθίσει να συστηνόμαστε αναφέροντας και το επάγγελμά μας. Είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει, θεωρούμε. Πράγμα αρκετά αληθινό καθώς όταν είμαστε επαγγελματικά ενεργοί η δουλειά μας αποτελεί ένα τεράστιο μέρος της καθημερινότητας, της ζωής μας και της προσωπικότητάς μας. Τι γίνεται όμως όταν σταματήσουμε να είμαστε ενεργοί; Όταν βγούμε στη σύνταξη; Όταν μαζί με το καθημερινό ξύπνημα, τις υποχρεώσεις, τις ευθύνες, την κούραση της δουλειάς μας σταματήσει να υπάρχει και ο «τίτλος» μας; Αυτό που μας χαρακτήριζε και από το οποίο πιθανώς παίρναμε αίγλη ή γεμίζαμε με σημασία τις μέρες μας;

Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησα να δουλεύω ως δημοσιογράφος δυσκολευόμουν να πω «είμαι δημοσιογράφος». Έλεγα γράφω σε ένα περιοδικό… Μετά από χρόνια το συνήθισα. Τώρα πια μερικές φορές μου είναι δύσκολο να πω το όνομά μου χωρίς να το συνοδέψω με το «δημοσιογράφος». Αναρωτιέμαι τι θα λέω όταν βγω στη σύνταξη; Θα σταματήσω να είμαι δημοσιογράφος όταν θα σταματήσω να πληρώνομαι για να γράφω; Άραγε, όλοι αυτοί οι συνταξιούχοι δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτές, οδοντίατροι έχουν σταματήσει να είναι δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτές ή οδοντίατροι επειδή δεν πληρώνονται πια για να ασκούν το επάγγελμά τους; Σίγουρα οι γνώσεις και η εμπειρία μας δεν εξανεμίζονται από τη μία μέρα στην άλλη, αν και μοιραία όταν είμαστε εκτός ενός χώρου τον ξεχνάμε και μας ξεχνάει. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να απομακρυνθούμε τελείως από τον χώρο της δουλειάς μας. Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε ή να συμβουλεύσουμε νεότερους και παράλληλα να ενημερωνόμαστε σχετικά με όλες τις εξελίξεις και προόδους στον χώρο μας. Αν θέλουμε βέβαια. Αν δεν θέλουμε μπορούμε να ξεχάσουμε ότι υπήρξαμε κάποτε δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, ηλεκτρολόγοι, κομμωτές ή οδοντίατροι και να ευχαριστηθούμε τη σύνταξή μας όπως επιθυμούμε.

Κάνουμε όσα μας αρέσουν με στυλ

Αυτό που σίγουρα χάνει κανείς βγαίνοντας στη σύνταξη είναι λίγη ή περισσότερη από την αίγλη του. Πρόσφατα μου έλεγε μια συνταξιούχος δικαστής πως όταν ήταν εν ενεργεία και έπαιρνε κάποιον τηλέφωνο, επέστρεφε την κλήση της στις επόμενες ώρες από το τηλεφώνημά της. Τώρα μπορεί να πάρει και μέρες για να την καλέσουν πίσω. «Λογικό είναι. Το καταλαβαίνω. Δεν είμαι αυτή που ήμουν.» Αυτό μου είπε. Και ποια είναι αναρωτιέμαι εγώ; Πριν προλάβω να εκφράσω αυτό που σκέφτομαι, μου λέει: «Είμαι η γιαγιά της Κωνσταντίνας και του Θοδωρή και πηγαίνω κάθε μέρα για μπάνιο στη θάλασσα. Νομίζω ότι το δικαιούμαι μετά από 40 χρόνια σκληρής δουλειάς.» Και βέβαια το δικαιούται. Κάπου διάβασα ότι το τι κάνεις στη σύνταξη δεν έχει τόση σημασία, όσο να το κάνεις με στυλ. Ίσως έχει να κάνει ακριβώς με το γεγονός ότι στη σύνταξη έχεις τον χρόνο ώστε να ασχοληθείς και να προσθέσεις το στυλ στη ζωή σου. Επίσης το στυλ χρειάζεται ώστε να διαφοροποιηθείς από τον εργαζόμενο εαυτό σου που έκανε τα πάντα βιαστικά και ξέπνοα.

Από εργαζόμενοι, παππούδες

Για όλους τους πρώην κραταιούς επαγγελματίες υπάρχει μία ενασχόληση στη διάρκεια της σύνταξης που κανείς τους δεν θα αρνηθεί, αλλά αντίθετα θα αναζητήσει χωρίς καμία αμοιβή και με ελάχιστη αναγνώριση. Κι αυτή η ενασχόληση δεν είναι άλλη από τα εγγόνια τους για τα οποία θα έχουν πλέον περισσότερο χρόνο, αντοχές, όρεξη ακόμα και αγάπη σε σχέση με την εποχή που ήταν τα παιδιά τους μικρά, σε περιόδους όπου δούλευαν, ήταν πιεσμένοι οικονομικά, ψυχολογικά, χρονικά κλπ.

Κι αν δεν δούλευα εκτός σπιτιού;

Άραγε τι γίνεται με τις γυναίκες που έχουν περάσει τη ζωή τους χωρίς να δουλεύουν; Που ήταν πάντα απασχολημένες περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον ως νοικοκυρές και μανάδες; Τι κάνουν όταν τα παιδιά τους φεύγουν από το σπίτι; Ουσιαστικά βγαίνουν στη σύνταξη. Ίσως όχι και απαραίτητα. Πλέον τα παιδιά φεύγουν τόσο αργοπορημένα από το σπίτι και κόβουν τον ομφάλιο λώρο τόσο μεγάλα, αν τον κόψουν ποτέ, που μάλλον οι μαμάδες – νοικοκυρές δεν βγαίνουν ποτέ στη σύνταξη. Επίσης, είναι πάντα οι καλύτερες και οι πιο πρόθυμες γιαγιάδες!