Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Τα οφέλη της αγκαλιάς στους ηλικιωμένους

από τη Μυρτώ Αντωνοπούλου

grandmama teamΑπό τη στιγμή της γέννησής μας, μέχρι και την τελευταία μας ανάσα, χρειαζόμαστε τις αγκαλιές. Μια τόσο απλή κίνηση, όπως αυτή της αγκαλιάς κρύβει μέσα της βαθιές σωματικές και ψυχολογικές θετικές συνέπειες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιβίωσή μας. Έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι που λαμβάνουν χάδια από τους συντρόφους τους, τα παιδιά τους, ακόμα και από τα κατοικίδιά τους, ζουν περισσότερο. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι αγκαλιές φαίνεται να οδηγούν σε συγκεκριμένες ευεργετικές χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο και στο σώμα. Παρακάτω ακολουθούν ορισμένοι μόνο από τους λόγους που οι αγκαλιές κάνουν τη ζωή των ηλικιωμένων ανθρώπων καλύτερη:

*Ανεβάζουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης, της σεροτονίνης και της κορτιζόλης, όλες χημικές ουσίες που μας ανακουφίζουν από συναισθήματα, όπως η μοναξιά και ο θυμός, αντικαθιστώντας τα με συναισθήματα, όπως η χαρά, η ευεξία, η ικανοποίηση. Παράλληλα, αυξάνουν την παραγωγή οκυτοκίνης, μιας ορμόνης που σχετίζεται με τη σύνδεση, την αγάπη και την εμπιστοσύνη.

*Ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλουν στην ισορροπία του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και στη ρύθμιση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων.

*Μπορούν να χαλαρώσουν τους μυς και να ανακουφίσουν από την ένταση, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση του πόνου.

*Συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.

*Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.

Το πιο προφανές –το οποίο δεν χρειάζεται την εγκυρότητα επιστημονικών μελετών- είναι ότι οι αγκαλιές μας κάνουν να αισθανόμαστε πως μας αγαπούν και κατά συνέπεια μας γεμίζουν με ένα αίσθημα ασφάλειας και ικανοποίησης. 

Γιατί είναι σημαντική η αγκαλιά στους ηλικιωμένους;

Αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας, τον/ την σύντροφό μας, αλλά όχι τόσο συχνά τους ηλικιωμένους γονείς ή παππούδες μας. Δυστυχώς, από όλα τα ηλικιακά γκρουπ, οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που δέχονται τα λιγότερα χάδια, ενώ τα έχουν περισσότερη ανάγκη όσο τα χρόνια περνούν.

Οι χημικές αλλαγές που προκαλούνται τη στιγμή της αγκαλιάς μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά «εργαλεία» προκειμένου να αποτρέψουμε τις συνέπειες των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως είναι για παράδειγμα η καρδιαγγειακή νόσος, η νόσος του Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Οι ηλικιωμένοι που δεν μένουν μαζί με την οικογένειά τους –είτε γιατί έχει αναλάβει τη φροντίδα τους κάποιος φροντιστής/ γηροκόμος/ νοσοκόμος, είτε γιατί ζουν σε κάποια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, κατά πάσα πιθανότητα δεν δέχονται εκφράσεις αγάπης και τρυφερότητας. Άνθρωποι σε αυτήν την ηλικία, που έχουν χάσει τους συντρόφους τους, τα αδέλφια τους ή τους φίλους τους, που αντιμετωπίζουν ενδεχομένως σοβαρά προβλήματα υγείας ή αναπηρίες είναι απομακρυσμένοι από άτομα με τα οποία θα μπορούσαν να έρθουν πιο κοντά και να συνάψουν φιλικούς δεσμούς, με αποτέλεσμα να στερούνται το χάδι. Η απομόνωση και η κατάθλιψη καραδοκούν σε αυτές τις περιπτώσεις. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, τόσο οι συγγενείς, όσο και οι φροντιστές να έχουν στο μυαλό τους τις εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες της αγκαλιάς και να είναι σε θέση να την προσφέρουν στους ηλικιωμένους που τόσο πολύ την έχουν ανάγκη, προσφέροντάς τους έτσι τη δυνατότητα να αισθάνονται πιο «γεμάτοι» και ευτυχισμένοι.