Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Πρόγραμμα «θάλλω»: Προσθέτει ζωή στα χρόνια των ηλικιωμένων!

Από τη Φίλια Μητρομάρα

δημοσιογράφο υγείαςΈνα νέο πρόγραμμα, από τη seveneleven ομάδα θεάτρου, έρχεται να προσθέσει ζωή στα χρόνια των ηλικιωμένων και ψυχαγωγία, που τόσο πολύ την έχουν ανάγκη στην καθημερινότητά τους.

Tί είναι το πρόγραμμα «θάλλω»

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν και γερνούν βιώνουν έναν διαρκή κοινωνικό ρατσισμό, που τους οδηγεί στην απομόνωση και τη στέρηση από τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία. Την πολύ βασική ανάγκη της ψυχαγωγίας έρχεται να καλύψει το πρόγραμμα «θάλλω» - το γήρας με χαμόγελο, μία πρωτοβουλία της seveneleven ομάδα θεάτρου, που υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Βασικός στόχος του προγράμματος «θάλλω», που εφαρμόζεται στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, είναι να βελτιωθεί η κοινωνική και πνευματική κατάσταση των ηλικιωμένων που ζουν σε γηροκομεία. Το πρόγραμμα βασίζεται στην ενεργητική και όχι στην παθητική συμμετοχή των ηλικιωμένων. Με αυτό το πρότυπο μοντέλο ψυχαγωγίας, οι ηλικιωμένοι αποκτούν μία διέξοδο από τη ρουτίνα της καθημερινότητάς τους και ευκαιρίες απόδρασης από τη μοναξιά που βιώνουν.

Πώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα «θάλλω»

Οι ηθοποιοί – εμψυχωτές του πρόγραμματος «θάλλω», Νότης Παρασκευόπουλος και Κωνσταντίνα Μαλτέζου, κάθε μέρα, για 3 περίπου ώρες, βοηθούν στην κοινωνικοποίηση των ηλικιωμένων μέσω της ανάπτυξης των διαπροσωπικών σχέσεων. Κάθε συνάντηση ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των ηλικιωμένων μέσα από την Τέχνη, ενώ πραγματοποιούνται και άλλες δραστηριότητες, όπως παίξιμο επιτραπέζιων παιχνιδιών, εκτενείς συζητήσεις σε θέματα που επιλέγουν οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι, παιχνίδια ρόλων και τραγούδι. Έτσι, εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία. Επιπλέον, χρησιμοποιείται μια εξατομικεύμενη μέθοδος, αυτή της απομονωμένης ακρόασης. Οι εμψυχωτές του προγράμματος τοποθετούν ακουστικά στους ηλικιωμένους και τους δίνουν ένα tablet, όπου μπορούν να ακούσουν τα τραγούδια της επιλογής τους. Η απομονωμένη ακρόαση ταξιδεύει τους ηλικιωμένους, διεγείρει τη μνήμη τους και τους προκαλεί συγκινησιακή φόρτιση. Έχουν παρατηρηθεί κινητικές και συναισθηματικές αντιδράσεις μετά την ακρόαση. Τους «ξυπνά», τους ενεργοποιεί και τους βοηθά να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να μοιραστούν τις αναμνήσεις τους. Αυτό γενικότερα συμβάλλει στην ευεξία των ηλικιωμένων, ενισχύοντας ό,τι έχουν διαθέσιμο μέσα τους.

Τα οφέλη της ενεργητικής συμμετοχής στους ηλικιωμένους

 • Ενεργοποιεί και προκαλεί έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις.
 • Συμβάλλει στην έκφραση συναισθημάτων και σκέψεων.
 • Ενδυναμώνει και διατηρεί τις δεξιότητες επικοινωνίας.
 • Απομακρύνει τη σκέψη από τον πόνο.
 • Ενδυναμώνει τις νοητικές λειτουργίες των ηλικιωμένων.
 • Βοηθά στη διατήρηση της μνήμης. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι, που παίζουν συχνά, ακούν μουσική ή φτιάχνουν παζλ, έχουν μειωμένες πιθανότητες να πάθουν Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας.
 • Διεγείρει την αυτοσυγκέντρωση.
 • Ενισχύει την αίσθηση αυτοεκτίμησης λόγω της επαφής και της επικοινωνίας με τους άλλους.
 • Απομακρύνει τους ηλικιωμένους από την αδράνεια.
 • Αναπτύσσει τις κοινωνικές δεξιότητες, συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση, μειώνοντας την ιδρυματοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
 • Βοηθά στην απόκτηση θετικών εμπειριών των ηλικιωμένων. Περνούν εποικοδομητικά τον χρόνο τους.
 • Μειώνει το στρες.
 • Βοηθά στη μεγάλη μάχη εναντίον της κατάθλιψης, η οποία είναι απόρροια της αδράνειας και όχι της προχωρημένης ηλικίας των ανθρώπων. 

Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε ή να βοηθήσετε

Το πρόγραμμα «θάλλω» δεν σταματά μόνο στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Στο χώρο που διαθέτει η seveneleven ομάδα θεάτρου στο Παγκράτι, πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται ενημερωτικές ομιλίες από ειδικούς σε φροντιστές που έχουν συγγενείς με άνοια, στο προσωπικό μονάδων με ηλικιωμένους, ενώ θα γίνεται και εκπαίδευση εθελοντών, οι οποίοι θα αναλάβουν να συνεχίσουν το πρόγραμμα «θάλλω» και σε άλλες μονάδες.

Επίσης, θα πραγματοποιούνται μαθήματα θεάτρου για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, μαθήματα μιούζικαλ, χορωδία ενηλίκων και εικαστικά εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, από καταξιωμένους δασκάλους του χώρου, με στόχο όλα τα έσοδα από τα δίδακτρα να δωρίζονται στο πρόγραμμα, εξασφαλίζοντας έτσι την μακροβιωσιμότητά του. Οι ομάδες αυτές στην πράξη μαθαίνουν προσφέροντας ή προσφέρουν μαθαίνοντας, και ο τελικός στόχος των αποτελεσμάτων των μαθημάτων αυτών είναι η ψυχαγωγία στα γηροκομεία και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπου και όταν αυτό είναι εφικτό.

Επιπλέον, εάν θέλετε να στηρίξετε το πρόγραμμα μπορείτε να γίνετε εθελοντές, χορηγοί, ή μέλη του δικτύου στο http://www.thallo.care/prosthese-ena-hamogelo/, με μία συμβολική ετήσια συνδρομή ύψους 20€ όπου θα ενημερώνεστε πρώτοι για τις δράσεις τους, προσφέροντας ένα χαμόγελο σε κάποιον ηλικιωμένο που το έχει πραγματικά ανάγκη.

Περισσότερες πληροφορίες και στο www.thallo.care