Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Κήλη: Πώς αντιμετωπίζεται

από την Άννα Δάλλα

grandmama team



 

Η κήλη είναι η προβολή ενός σπλάχνου ή τμήματός του (συνήθως πρόκειται για το λεπτό έντερο, το επίπλουν -που στηρίζει τα κοιλιακά όργανα γύρω από το στομάχι- ή το παχύ έντερο) από ένα μη φυσιολογικό στόμιο που βρίσκεται στα εσωτερικά τμήματα του κοιλιακού τοιχώματος. Υπάρχουν διάφορες κήλες (ανάλογα με το που εντοπίζονται) όπως είναι η βουβωνοκήλη, η ομφαλοκήλη, η μηροκήλη, η μετεγχειρητική κήλη (δηλαδή σε ένα σημείο όπου είχε γίνει μία εγχείρηση) κ.α. Η πιο συνηθισμένη από όλες είναι η βουβωνοκήλη που απαντάται συχνότερα στους άνδρες. Η μόνη θεραπεία για τις κήλες είναι η εγχείρηση που πρέπει να γίνεται άμεσα με τη διαδικασία του επείγοντος δηλαδή, όταν συνυπάρχει και πόνος αλλιώς μπορεί να προγραμματιστεί σε συνεργασία με τον χειρουργό.

Πώς προκύπτουν οι κήλες

Για τις κήλες μπορεί να υπάρχει μία γενετική προδιάθεση (σε κάποιο σημείο υπάρχει μία χαλάρωση) και κυρίως όσο μεγαλώνουμε αλλά και κάτω από ορισμένες συνθήκες (όταν σηκώνουμε μεγάλα βάρη, μετά από έντονο βήχα, μεγάλη δυσκοιλιότητα κ.α.) μπορεί να εμφανιστούν. Οι κήλες μπορεί επίσης να προκύψουν μετά από κάποιον τραυματισμό ή χειρουργείο (ακόμα και όταν αυτά είχαν συμβεί παλαιότερα) και στα παιδιά μπορεί να υπάρχουν εκ γενετής.

Πώς θα τις καταλάβουμε

Οι κήλες δεν είναι ορατές όταν είναι μικρές αλλά όταν πια μεγαλώσουν, πράγμα που κατά κανόνα συμβαίνει όσο περνάει ο καιρός. Συνήθως βέβαια αυξομειώνεται το μέγεθός τους (μεγαλώνουν όταν βήξουμε, πιεστούμε κλπ. και μικραίνουν όταν ξαπλώνουμε).

Πώς αντιμετωπίζονται

Η εγχείρηση είναι η μόνη θεραπεία για τις κήλες (συνίσταται στην αποκατάσταση του μη φυσιολογικού στομίου). Πρόκειται για ένα απλό χειρουργείο που μπορεί να γίνει είτε με γενική είτε με επισκληρίδιο νάρκωση και η παραμονή στο νοσοκομείο διαρκεί μόνο μία μέρα. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο χειρουργικά πλέγματα (λειτουργούν ως «μπαλώματα» στα στόμια) στο χειρουργείο της κήλης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η κήλη μπορεί να επανεμφανιστεί είτε επειδή δεν έγινε σωστά η αποκατάστασή της είτε γιατί ο ασθενής δεν συμμορφώθηκε με τις οδηγίες του γιατρού του (π.χ. να μη σηκώσει βάρη για ένα διάστημα). 

Προσοχή

Το πρόβλημα με την κήλη είναι ότι μπορεί να γίνει περίσφιγξη. Αυτό σημαίνει ότι το μυϊκό άνοιγμα μπορεί να εγκλωβίσει και «στραγγαλίσει» το όργανο που προβάλει προς τα έξω, συνήθως το έντερο, όπου σε αυτήν την περίπτωση δημιουργείται αποφρακτικός ειλεός, με έντονα συμπτώματα, όπως είναι ο πόνος, οι εμετοί, η διάταση της κοιλιάς κ.α. Σε αυτήν την περίπτωση το χειρουργείο είναι επείγον γιατί αν περάσουν λίγες ώρες χωρίς να γίνει η εγχείρηση μπορεί ακόμα και να κινδυνεύσει η ζωή του ασθενή.