Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για το σεξ μετά τα 60

από την Άννα Δάλλα

grandmama teamΑν και τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από το παρελθόν και οι αντιλήψεις έχουν αλλάξει ολοσχερώς η κοινωνία μας ακόμα δυσκολεύεται να πιστέψει ότι οι άνθρωποι που είναι μεγαλύτεροι από 55 ή 60 ετών θέλουν και μπορούν να είναι σεξουαλικά ενεργοί. Ακόμα κι αν κάποιοι δυσκολεύονται να το πιστέψουν, είναι πολλοί οι πενηντάρηδες, οι εξηντάρηδες και οι εβδομηντάρηδες που κάνουν σεξ και το απολαμβάνουν. Μπορεί οι αντικειμενικές δυσκολίες να υπάρχουν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε το σεξ μετά από κάποια ηλικία.

Το σεξ –σε κάθε ηλικία- είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία

Το σεξ φαίνεται ότι αποτελεί μία καλή φυσική άσκηση, μειώνει το στρες, βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει τη μνήμη. Σύμφωνα με τις έρευνες το σεξ βοηθάει και στη συναισθηματική σύνδεση του ζευγαριού που είναι ευεργετική και για την προοπτική της μακροζωίας.

Η μειωμένη διάθεση είναι φυσιολογική

Πολλές γυναίκες παρατηρούν μία μείωση στη λίμπιντό τους στην περίοδο γύρω από την εμμηνόπαυση. Το ευχάριστο είναι ότι αυτή η πτώση είναι παροδική και συνήθως επανέρχεται μετά από ένα χρονικό διάστημα από την εμμηνόπαυση. Αν δυσκολευόμαστε μπορούμε να το συζητήσουμε με τον σύντροφό μας ή και με τον γιατρό μας, για να μας προτείνει κάτι που θα μπορούσε να μας βοηθήσει, αν δούμε ότι διαρκεί πολύ καιρό και μας ανησυχεί.

Προβλήματα γένους αρσενικού

Μερικές φορές οι άνδρες μεγαλώνοντας αποκτούν κάποια προβλήματα, π.χ. στύσης ή εκσπερμάτισης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει τα ζευγάρια να ξεχάσουν το σεξ. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθηθούν οι άνδρες που δυσκολεύονται, με τη συμβολή του γιατρού τους.

Το σεξ μετά από μία περίοδο αποχής δεν έχει καμία αντένδειξη

Μερικές φορές και για διάφορους λόγους μία γυναίκα μπορεί να θελήσει να ξαναξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή μετά από μία περίοδο αποχής. Αν και πρόκειται για κάτι φυσιολογικό και ευκτέο είναι πιθανό να αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες κυρίως επειδή ο κόλπος –μετά από μία μεγάλη περίοδο αποχής, ειδικά όταν αυτή συμπίπτει με την εμμηνόπαυση- μπορεί να γίνει πιο στενός και πιο κοντός. Σε αυτήν την περίπτωση θα μας βοηθήσει το να συμβουλευτούμε τον γυναικολόγο μας και να ακολουθήσουμε τις συμβουλές του.

Μπορούμε πια να απελευθερωθούμε

Τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άνδρες δυσκολευόμαστε πολλές φορές να γνωρίσουμε το σώμα μας, να εκφράσουμε τι θέλουμε και τι μας αρέσει και να το διεκδικήσουμε. Φταίνε ίσως οι κοινωνικοί περιορισμοί, τα όσα μας έχουν μάθει μεγαλώνοντας, τα ταμπού… Το ευχάριστο είναι ότι όσο μεγαλώνουμε και περνάμε τα 40 ή τα 50 είναι πιο εύκολο να γνωρίσουμε το σώμα μας και να εκφράσουμε τι μας αρέσει και μας δίνει ευχαρίστηση χωρίς ντροπή και συστολή.  

Κάποιες στάσεις είναι πιο άνετες από άλλες

Ακόμα κι αν κάποτε επιδιδόμασταν σε όλες τις στάσεις του Κάμα Σούτρα όσο μεγαλώνουμε κάποιες στάσεις γίνονται πιο δύσκολες ίσως και επώδυνες ακόμη. Επίσης, κάποιες άλλες μπορεί να χρειάζονται ειδική «υποστήριξη», όπως για παράδειγμα ένα μαξιλάρι κάτω από τους γοφούς ή την πλάτη για να νοιώθουμε πιο άνετα. Σε κάθε περίπτωση είναι σκόπιμο να επιλέγουμε εκείνες που μας κάνουν να νοιώθουμε πιο άνετα και ευχάριστα.

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα δεν εξαφανίζονται μαζί με τη γονιμότητα

Αν και μεγαλώνοντας μπορούμε να ευχαριστηθούμε το σεξ χωρίς το άγχος μίας πιθανής εγκυμοσύνης δυστυχώς ο κίνδυνος για τα ΣΜΝ (σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα), που μπορούν να επηρεάσουν διάφορους τομείς της υγείας μας, δεν εξαφανίζονται ως ενδεχόμενο επειδή μεγαλώνουμε. Χρειάζεται λοιπόν να χρησιμοποιούμε πάντα προφυλακτικό όταν δεν έχουμε σταθερό σύντροφο.

Δίνουμε χρόνο στα προκαταρκτικά

Ακόμα κι αν μας φαίνεται γοητευτική κ ενδιαφέρουσα η ιδέα του σεξ στα γρήγορα, όσο περνάνε τα χρόνια τόσο πιο σημαντικά γίνονται τα προκαταρκτικά. Η τρυφερότητα, η αγκαλιά, τα χάδια, μπορούν να βοηθήσουν στο να (ξανα)χτιστεί η επιθυμία και να αυξηθεί η λίμπιντο. Επίσης, τα χάδια, τα φιλιά και οι αγκαλιές δεν χρειάζεται να περιορίζονται μόνο στην ώρα του σεξ αλλά είναι καλό να συμβαίνουν ανάμεσα στους δύο συντρόφους όσο πιο συχνά γίνεται ώστε να μη χάνεται η οικειότητα και να μη σβήνει η επιθυμία.