Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ δίνει ελπίδες στους ασθενείς

από την Άννα Δάλλα

grandmama teamΧρειάστηκε να περάσει τουλάχιστον ένας αιώνας από όταν ο Γερμανός ψυχίατρος Αλοΐσιος Αλτσχάιμερ αναλάμβανε την ιατρική παρακολούθηση της κ. Αυγούστας Ντίτερ, η οποία στα 51 της χρόνια παραπονιόταν για απώλεια μνήμης, παραισθήσεις και διαταραχές στην προσωπικότητά της, για να μπορέσει σταδιακά η ιατρική κοινότητα να αντιληφθεί τη σοβαρότητα και τα ιδιάζοντα χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ, που πήρε το όνομα του γιατρού που την περιέγραψε πρώτος και η οποία αποτελεί πλέον την πιο συνηθισμένη αιτία άνοιας.

Εδώ και 20 χρόνια δεν έχει κυκλοφορήσει κανένα φάρμακο για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Εκείνο ωστόσο που τα τελευταία χρόνια ανησυχεί τους ειδικούς είναι αφενός η πολύ επιταχυνόμενη συχνότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ ανά την υφήλιο καθώς και η αδυναμία ανακάλυψης αποτελεσματικής θεραπείας για την αντιμετώπισή της. Αυτή τη στιγμή, οι διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες στοχεύουν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της απώλειας μνήμης αλλά και τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις άλλες γνωστικές λειτουργίες των ασθενών. Αυτά τα φάρμακα όμως δυστυχώς δεν μπορούν να σταματήσουν την εκφυλιστική πρόοδο της νόσου. Παρ’ όλα αυτά η έρευνα δεν σταματά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν όμως πάρα πολλές έρευνες που «τρέχουν» με στόχο την εύρεση καινούριων φαρμάκων.

Ένα νέο φάρμακο δίνει ελπίδες

Έτσι, τώρα πια, μετά από 20 χρόνια κυκλοφορεί επιτέλους ένα φάρμακο για το Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (το Aducanumab) που εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων παρά τις αντιπαραθέσεις που έχουν προκληθεί από τα αποτελέσματα των σχετικών κλινικών ερευνών που κάνουν κάποιους επιστήμονες να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του και να θεωρούν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες. Γι’ αυτό άλλωστε και ο FDA είχε πολλές καθυστερήσεις μέχρι τελικά να αποφασίσει να προχωρήσει στην έγκριση του φαρμάκου. Το φάρμακο αυτό στοχεύει στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων πλακών μιας πρωτεΐνης, της β-αμυλοειδούς, από τον εγκέφαλο των ασθενών κατά τα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ. Επίσης, το φάρμακο αυτό –που δίνει πάρα πολλές ελπίδες στους ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο καθώς δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ από το 2003- υπόσχεται να καθυστερήσει την πρόοδο της νόσου σε όσους το παίρνουν.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για να ελέγξουμε τη νόσο

Τα πέντε πιο σημαντικά όπλα κατά του Αλτσχάιμερ που μπορεί να χρησιμοποιήσει με ευκολία ο καθένας από εμάς, τόσο προληπτικά όσο και αν η νόσος του χτυπήσει την πόρτα, είναι:

*Η αεροβική άσκηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να έχει προστατευτική δράση στα αρχικά στάδια του Αλτσχάιμερ. Επίσης φαίνεται ότι όσοι ασκούνται συστηματικά έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν τελικά από Αλτσχάιμερ. Τέλος, γενικά ο εγκέφαλος φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα τόσο στη διάρκεια που ασκούμαστε όσο και αμέσως μετά. Οι ειδικοί εξηγούν ότι ακόμα και η μικρή δόση άσκησης βοηθά αλλά από ό,τι φαίνεται η θετική επίδραση είναι δοσοεξαρτώμενη: Όσο πιο πολύ γυμναζόμαστε και από όσο πιο μικρή ηλικία τόσο πιο μεγάλη προστασία έχουμε.

*Η μεσογειακή διατροφή. Υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν τη θετική επίδραση της διατροφής στην κατάσταση του εγκεφάλου μας αλλά όχι τόσα όσα εκείνα που σχετίζονται με την άσκηση. Και βέβαια όλα τα δεδομένα μιλούν για τη μεσογειακή διατροφή με τρόφιμα πρωταθλητές: Τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα διάφορα μούρα.

*Όλες οι δραστηριότητες που ενεργοποιούν τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες.

*Οι κοινωνικές συναναστροφές.

*Ο καλός ύπνος σε συνδυασμό με καλή διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και των τιμών του σακχάρου στο αίμα.

Για περισσότερες πληροφορίες

Μπορούμε να διαβάσουμε το βιβλίο:

«ΟΤΑΝ Η ΛΟΓΙΚΗ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΗ. Η πολυδιάστατη απειλή
της νόσου Αλτσχάιμερ στον 21ο αιώνα».

Επιστημονική επιμέλεια Δρ. Γιάννης Σωτηρόπουλος – Δρ. Χριστίνα Δάλλα

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.