Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το εμβόλιο της γρίπης

από την Άννα Δάλλα

grandmama team



Το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή να ασχοληθούμε, εκτός από όλα τα άλλα που έχουμε να προγραμματίσουμε και να οργανώσουμε, και με το εμβόλιο της γρίπης. Γνωρίζουμε όλοι ότι, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, η γρίπη βρίσκεται προ των πυλών, και ότι ειδικά οι ηλικιωμένοι και όσοι φροντίζουν ηλικιωμένους αλλά και οι ευπαθείς ομάδες χρειάζεται να προνοήσουμε ώστε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας κάνοντας το αντιγριπικό εμβόλιο.

Όπως φανταζόμαστε οι καταλληλότεροι για να μας ενημερώσουν και να μας καθοδηγήσουν σχετικά με τη διενέργεια του αντιγριπικού εμβολίου αλλά και τις πρακτικές λεπτομέρειες είναι τόσο ο γιατρός μας όσο και ο φαρμακοποιός μας. Στα όσα ακολουθούν συγκεντρώσαμε κάποιες βασικές πληροφορίες σχετικά με το αντιγριπικό εμβόλιο ώστε να γνωρίζουμε καλύτερα περί τίνος πρόκειται.

Πότε πρέπει να γίνει

Το αντιγριπικό εμβόλιο γίνεται στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Μπορεί, αν ο γιατρός μας το κρίνει σκόπιμο, να χρειαστεί να κάνουμε και μία δεύτερη δόση στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Γιατί πρέπει να το επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο

Οι λόγοι είναι δύο. Ο πρώτος είναι ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων που επιτυγχάνουμε με το εμβόλιο προοδευτικά φθίνουν με αποτέλεσμα μετά από μερικούς μήνες να μην μας καλύπτουν πια και ο δεύτερος είναι ότι ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται συχνά και έτσι δεν αποκτάμε ανοσία στη γρίπη για όλη μας τη ζωή επειδή κάναμε μία φορά εμβόλιο ή επειδή περάσαμε τη γρίπη μία χρονιά. Γι’ αυτό άλλωστε και το εμβόλιο αλλάζει κάθε χρόνο και παρασκευάζεται από φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ποιοι χρειάζεται να κάνουν το εμβόλιο

Το αντιγριπικό θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα, υποφέρουν από σακχαρώδη διαβήτη, είναι μεγαλύτεροι από 60 χρονών, έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους, αρρώστους ή παιδιά (π.χ. φροντιστές, καθηγητές, γιατροί, νοσοκόμοι κλπ.), και βέβαια εφόσον μας το συστήσει ο γιατρός μας. 

Έχει παρενέργειες;

Οι παρενέργειες του εν λόγω εμβολίου είναι σπάνιες (πυρετός, ρίγος, πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις και τους μυς, αδιαθεσία κ.α.) αν όμως παρατηρήσουμε τέτοια συμπτώματα που επιμένουν θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας. Μία πιο συχνή παρενέργεια είναι μία μικρή δερματική αντίδραση στο σημείο όπου έγινε το εμβόλιο, σε τέτοια περίπτωση βοηθά μία κομπρέσα με αλουμινόνερο στην περιοχή. 

Κι αν τελικά αρρωστήσουμε;

Καταρχάς, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει από τη γρίπη και όχι από τις υπόλοιπες ιώσεις, έτσι καταλαβαίνουμε ότι έχουμε περίπου τις ίδιες πιθανότητες να νοσήσουμε από κοινό κρυολόγημα είτε έχουμε κάνει εμβόλιο είτε όχι. Οι πιθανότητες να νοσήσουμε από γρίπη είναι ελάχιστες και τότε τα συμπτώματα θα είναι σίγουρα πολύ πιο ήπια. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μπορεί να προκύψουν νέα στελέχη του ιού, που δεν «πιάνει» το εμβόλιο ή να έχουμε την ατυχία να έρθουμε σε επαφή με τον ιό αμέσως μόλις κάνουμε το εμβόλιο, που αρχίζει να δρα 14 ημέρες αφού το έχουμε κάνει.

Επιστημονική επιμέλεια: Δρ. Αναστάσιος Σπαντιδέας, Παθολόγος, Κλινικός φαρμακολόγος