Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Ο ύπνος στην εποχή του κορωνοϊού

από τη Μυρτώ Αντωνοπούλου

grandmama teamΣε μια περίοδο γεμάτη φόβο για την υγεία μας και ανασφάλεια για το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη, είναι αναμενόμενο να βιώνουμε αισθήματα αγωνίας που -μεταξύ άλλων- δεν μας αφήνουν κυριολεκτικά να κλείσουμε μάτι. Από την άλλη πλευρά, ο αρκετός και ποιοτικός ύπνος βοηθάει τον εγκέφαλό μας, περιορίζει το στρες και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τι κάνουμε, λοιπόν; Αντί να κοιτάμε εμμονικά το ρολόι σε όλη τη διάρκεια της νύχτας και να προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας να κοιμηθεί, καλό είναι να ξεκινήσουμε με μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

Υιοθετούμε ρουτίνα στον ύπνο

Την περίοδο αυτή κατά πάσα πιθανότητα το πρόγραμμά μας έχει αλλάξει. Οι περισσότεροι ξυπνάμε πιο αργά το πρωί, δεν τηρούμε συγκεκριμένες ώρες στα γεύματά μας, είμαστε πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες και συνήθως πέφτουμε στο κρεβάτι με το κινητό στο χέρι ή με την τηλεόραση ανοιχτή παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό. Είναι σημαντικό, όμως, να βρούμε έναν ρυθμό που θα βοηθήσει το βιολογικό μας ρολόι να ρυθμιστεί και επομένως θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο να αποκτήσουμε μια νέα καθημερινότητα στο σπίτι, να μειώσουμε το άγχος που αισθανόμαστε και να απολαύσουμε τον ύπνο μας. Ο στόχος είναι λοιπόν να κρατήσουμε μία ρουτίνα: Ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, προπαθούμε να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα μέσα στη μέρα (π.χ. μεσημεριανό, άσκηση, βραδινό σε συγκεκριμένες ώρες) και να ξαπλώνουμε συγκεκριμένη ώρα.

Βγαίνουμε στο μπαλκόνι

Ο ήλιος μεταξύ άλλων συμβάλλει στη ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού, επομένως είναι απαραίτητο να μας βλέπει καθημερινά. Ανοίγουμε, λοιπόν, κάθε πρωί τα παράθυρα να μπει φυσικό φως (και να αεριστεί το σπίτι!). Αν έχουμε τη δυνατότητα βγαίνουμε μια βόλτα στη γειτονιά ή καθόμαστε στο μπαλκόνι μας για τουλάχιστον 20’. 

Γυμναζόμαστε

Η συστηματική άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, μειώνει τα επίπεδα του στρες και αλλάζει τη διάθεσή μας. Τα νέα μέτρα κυκλοφορίας που ισχύουν στη χώρα μας για την προστασία από τον κορωνοϊό επιτρέπουν την καθημερινή έξοδο για σωματική δραστηριότητα. Ένας σύντομος περίπατος στη γειτονιά θα σας βοηθήσει πολύ. Αν έχουμε καλή σχέση με την τεχνολογία, αυτό το διάστημα υπάρχουν πολλά δωρεάν προγράμματα άσκησης που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας. Προσοχή, όμως, σε τραυματισμούς.  Σκόπιμο είναι να μην κάνουμε περισσότερα από όσα αντέχει το σώμα μας και να σταματάμε οποιαδήποτε στιγμή αισθανθούμε δυσάρεστα.

Αποφεύγουμε τη σιέστα μέσα στην ημέρα

Όσο... προκλητικό κι αν είναι το κρεβάτι για έναν σύντομο υπνάκο μέσα στη μέσα, καλό είναι να τον αποφύγουμε, ιδίως αν δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε το βράδυ.

Τρώμε ελαφριά πριν τον ύπνο

Ένα ελαφρύ δείπνο (π.χ.  μια φρυγανιά ή μια φέτα ψωμί με ένα κομμάτι τυρί) θα συμβάλει στη χαλάρωση του νευρικού μας συστήματος. Καλό είναι όμως να μην πηγαίνουμε, ούτε νηστικοί στο κρεβάτι αφού η υπογλυκαιμία που μπορεί να προκύψει όταν δεν έχουμε φάει, προκαλεί έκκριση ορμονών με στόχο να ρυθμιστούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να διεγείρεται ο εγκέφαλος και να δυσκολεύει η διαδικασία του ύπνου.

Κλείνουμε τις οθόνες

Ναι, όλοι μας αυτή την περίοδο είμαστε ανάμεσα σε τηλεοράσεις, οθόνες υπολογιστών και κινητά για να μάθουμε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον απειλητικό ιό. Ας δοκιμάσουμε να βάλουμε όρια στον χρόνο έκθεσής μας στις οθόνες. Μπορούμε  π.χ. να αποφασίσουμε ότι θα βλέπουμε τα νέα για λίγη ώρα το πρωί και για λίγη το απόγευμα. Πέρα από το άγχος και την αβεβαιότητα που δημιουργεί η υπερβολική πληροφορία, σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να κλείνουμε τις οθόνες (οι οποίες δημιουργούν εγρήγορση στον εγκέφαλο) τουλάχιστον 30’ πριν πέσουμε στο κρεβάτι! Θα μας βοηθήσει να διαβάσουμε ένα βιβλίο ή να ακούσουμε απαλή μουσική για να χαλαρώσουμε.