Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

10 συνήθειες που θα μειώσουν τον καρδιαγγειακό μας κίνδυνο

από την Άννα Δάλλα

grandmama teamΤα καρδιαγγειακά είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και όσο περνάει η ηλικία τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος να μας απασχολήσουν. Τι μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε τον κίνδυνο μακριά μας;

Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι ποτέ αργά για να βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς μας. Ακόμα και μετά τα 50, αν υιοθετήσουμε κάποιες υγιεινές συνήθειες, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε την καρδιά μας γερή και να μειώσουμε τον καρδιαγγειακό μας κίνδυνο. Παρακάτω μπορούμε να βρούμε κάποιες συμβουλές – συνήθειες που, ακόμα κι αν φαίνονται απλοϊκές και γνωστές, αν τις υιοθετήσουμε θα προστατέψουμε την καρδιά μας.

Κόβουμε το κάπνισμα

Επιβαρύνει την καρδιά, αλλά αυξάνει και την αρτηριακή πίεση. Αν δυσκολευόμαστε να το κόψουμε δεν πρέπει να απελπιζόμαστε. Το κάπνισμα είναι μία συνήθεια που σταματάει δύσκολα, ωστόσο υπάρχουν Κέντρα Διακοπής Καπνίσματος στα δημόσια νοσοκομεία στα οποία μπορούμε να απευθυνθούμε ώστε να λάβουμε την απαραίτητη βοήθεια (φαρμακευτική αγωγή, ψυχολογική υποστήριξη κλπ.) για να καταφέρουμε να διακόψουμε το τσιγάρο.

Διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος

Η παχυσαρκία είναι ένας από τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακά προβλήματα. Η προσεκτική, σωστή και υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ένα ισορροπημένο σωματικό βάρος. Αφού χάσουμε το παραπανίσιο βάρος θα πρέπει να προσπαθήσουμε με μία προσεκτική διατροφή και γυμναστική να διατηρηθούμε στα ιδανικά επίπεδα.

Βάζουμε σε προτεραιότητα την ψυχική μας υγεία

Είναι πιο συνηθισμένο οι γυναίκες να έχουν στρες και μελαγχολία ή και κατάθλιψη ακόμα, και μπορεί όλα αυτά να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα. Δυστυχώς η ψυχική υγεία δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές μας με αποτέλεσμα συχνά να την παραμελούμε. Όμως τα ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να οδηγήσουν και σε σωματικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα τα καρδιαγγειακά.

Μειώνουμε την κατανάλωση αλατιού

Συχνά μπορεί να μην το έχουμε υπόψη μας ή να μην το αντιλαμβανόμαστε από τη γεύση τους, αλλά τα φαγητά που μας αρέσει να τρώμε –ειδικά ως comfort food- έχουν πολύ συχνά μεγάλες ποσότητες αλατιού. Ειδικά τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα (π.χ. δημητριακά πρωινού, αρτοπαρασκευάσματα κ.ά.) –ακόμα και τα γλυκά- είναι συχνά επιβαρυμένα με αλάτι. Σκόπιμο είναι να μην ξεχνάμε να διαβάζουμε τις ετικέτες στις συσκευασίες των τροφίμων που θα καταναλώσουμε. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να καταναλώνουμε όσο λιγότερο αλάτι γίνεται, είτε περιέχεται στα τρόφιμα είτε το προσθέτουμε οι ίδιοι στο φαγητό μας.

Κινούμαστε

Η άσκηση δεν βοηθά μόνο στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους αλλά και στη διατήρηση μίας καλής καρδιαγγειακής υγείας. Δεν είναι απαραίτητο να περνάμε καθημερινά ώρες στα γυμναστήρια. Τριάντα λεπτά άσκησης που αυξάνει τον καρδιακό μας ρυθμό, τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετά.

Τρώμε καλά λιπαρά

Τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά μπορεί να μας αυξήσουν τη χοληστερίνη αλλά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας. Επίσης έχουν συνδεθεί με προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης ειδικά όσο μεγαλώνουμε. Το κρέας, το βούτυρο, τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται όσο γίνεται, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να βγάλουμε τελείως το κρέας από το διαιτολόγιό μας. Θα πρέπει να επιλέγουμε καλά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο) που θα βοηθήσουν στο να βελτιωθεί τόσο η καρδιαγγειακή αλλά και γενικά η σωματική αλλά και η πνευματική μας υγεία.

Περιορίζουμε το αλκοόλ που καταναλώνουμε

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την καρδιά –και όχι μόνο-, όπως για παράδειγμα είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά όσο μεγαλώνουμε. Επιπλέον το αλκοόλ μπορεί να επιβαρύνει και το βάρος μας μια που μας δίνει αρκετές θερμίδες.

Κοιμόμαστε επαρκώς

Η έλλειψη ύπνου και ειδικά ποιοτικού ύπνου μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία καρδιαγγειακών προβλημάτων, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για παχυσαρκία, διαβήτη και υπέρταση.

Διαχειριζόμαστε το άγχος μας

Το πολύ στρες μπορεί να αυξήσει τόσο την πίεση όσο και τη χοληστερίνη. Άλλωστε όταν είμαστε πολύ αγχωμένοι μπορεί να αμελήσουμε τις καλές μας συνήθειες τόσο όσον αφορά τη διατροφή μας όσο και την άσκηση. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης (των ορμονών του στρες) επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό μας και γενικά την υγεία μας. 

Κάνουμε τακτικές εξετάσεις

Ειδικά όταν έχουμε παράγοντες κινδύνου (π.χ. υπέρταση, διαβήτη, υπερχοληστεριναιμία κλπ.) θα πρέπει να τους παρακολουθούμε με τακτικές εξετάσεις και επισκέψεις στον γιατρό μας και φυσικά ακολουθώντας κατά γράμμα τις υποδείξεις του, τόσο όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά και τις συμβουλές του.