Grandmama

Οδηγίες & συμβουλές για όσους έχουν πρόβλημα όσφρησης

από την Άννα Δάλλα

grandmama team



Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τις επιπτώσεις της κακής ή της μηδενικής όσφρησης, που μας δημιουργεί πρόβλημα να αντιληφθούμε τις διάφορες μυρωδιές;

Όσο περνάνε τα χρόνια τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε προβλήματα με την όσφρησή μας με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να μυρίσουμε καλά ή και καθόλου ακόμη. Η μειωμένη όσφρηση μπορεί να οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία ή και σε κάποιο πρόβλημα υγείας γι’ αυτό και θα πρέπει να το διερευνήσουμε με τη βοήθεια του γιατρού μας. Σε κάθε περίπτωση όμως το να μην μπορούμε να μυρίσουμε καλά μπορεί να μας προκαλέσει διάφορα προβλήματα, όπως το ότι δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε επικίνδυνες μυρωδιές για παράδειγμα εκείνη του γκαζιού ή της φωτιάς. Επίσης, εκτός από την ασφάλειά μας, η έλλειψη της όσφρησης ενέχει και άλλους κινδύνους όπως την αδυναμία μας να αντιληφθούμε το αν ένα τρόφιμο έχει αλλοιωθεί αφού η άσχημη μυρωδιά είναι από τις πρώτες ενδείξεις ενός ληγμένου φαγητού. Η κακή όσφρηση μπορεί όμως να σχετίζεται και με «κοινωνικά προβλήματα» αφού δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη μυρωδιά που πιθανώς αναδίνει το σώμα μας, και η οποία μπορεί να είναι δυσάρεστη χωρίς εμείς να το καταλαβαίνουμε.

*Αν μένουμε σε σπίτι όπου χρησιμοποιούμε γκάζι – φυσικό αέριο (π.χ. για τη θέρμανση ή για τη λειτουργία της κουζίνας) είναι σκόπιμο να τοποθετήσουμε μία συσκευή ανίχνευσης αερίου κάπου μέσα στο σπίτι, σε περίπτωση που υπάρξει διαρροή την οποία δεν θα μπορούμε να αντιληφθούμε.

*Είναι σκόπιμο –κάνοντας τους κατάλληλους τακτικούς ελέγχους- να φροντίζουμε να γνωρίζουμε ότι οι συσκευές του χώρου μας που λειτουργούν με φυσικό αέριο είναι σε καλή κατάσταση και δεν υπάρχει κίνδυνος να παρουσιάσουν κάποια διαρροή.

*Πρέπει να κοιτάμε πάντα τις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων και να τα πετάμε όταν έχει περάσει η σχετική ημερομηνία ή όταν δεν είμαστε βέβαιοι ότι είναι ακόμα κατάλληλα για κατανάλωση.

*Όταν ανοίγουμε κάποιο τρόφιμο, κονσέρβα, μπουκάλι κλπ. (είτε το φυλάμε μετά στο ψυγείο είτε στο ντουλάπι), είναι σκόπιμο να σημειώνουμε επάνω την ημερομηνία που το ανοίξαμε ώστε να ξέρουμε πόσες μέρες μπορεί να παραμείνει ανοιχτό χωρίς να χαλάσει.

*Αν μένουμε με κάποιον που διαθέτει καλή όσφρηση, του ζητάμε να μυρίσει όποιο τρόφιμο μας δημιουργεί αμφιβολίες για το αν είναι σε καλή κατάσταση ή όχι.

*Θα πρέπει να διατηρούμε σταθερές ώρες φαγητού επειδή είναι πιθανό να έχουμε μειωμένη όρεξη όταν δεν μυρίζουμε καλά.

*Τα χρώματα και οι έντονες γεύσεις των τροφίμων θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την όρεξή μας (μέσω των άλλων αισθήσεών μας, που λειτουργούν καλύτερα από την όσφρησή μας) οπότε είναι σκόπιμο να προσπαθούμε να μαγειρεύουμε ή / και να τρώμε πιάτα πολύχρωμα, εύγευστα και με ποικιλία.