Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Πώς θα αναγνωρίσουμε την ουρολοίμωξη;

από την Άννα Δάλλα

grandmama teamΗ ουρολοίμωξη έχει απασχολήσει κάποια στιγμή την πλειοψηφία των γυναικών και προτιμά τους ηλικιωμένους. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά γιατί μερικές φορές τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης μπερδεύουν.

Συνήθως γίνεται αντιληπτή επειδή προκαλεί επώδυνα συμπτώματα στη διάρκεια της ούρησης, καθώς και πυρετό, πόνο, κακουχία… Δυστυχώς στους ηλικιωμένους δεν έχει πάντα τόσο ξεκάθαρα συμπτώματα και γι’ αυτό μπορεί να περνάει απαρατήρητη, χωρίς διάγνωση και φυσικά ούτε θεραπεία, για αρκετό διάστημα. Ο λόγος για την ουρολοίμωξη, μία φλεγμονή του ουροποιητικού, που όταν αφορά μόνο την κύστη ονομάζεται κυστίτιδα, αν επεκταθεί στα νεφρά είναι γνωστή ως πυελονεφρίτιδα και αν αφορά τον προστάτη ονομάζεται προστατίτιδα. Η ουρολοίμωξη αντιμετωπίζεται με αντιβίωση, ενώ κάποιες φορές, ειδικά στους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας ή όταν έχει προσβάλει και τα νεφρά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ας τη γνωρίσουμε για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε αν προκύψει.

Πώς προκαλείται η ουρολοίμωξη;

Τα ούρα δημιουργούνται στα νεφρά και στη συνέχεια μέσω των ουρητήρων καταλήγουν στην κύστη. Εκεί παραμένουν και βγαίνουν μέσω της ουρήθρας όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα. Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις προκύπτουν από μικρόβια που προέρχονται από το έντερό μας. Τα εν λόγω βακτήρια δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα όσο βρίσκονται στο έντερο, όμως μπορεί να προκαλέσουν μία λοίμωξη όταν εισέλθουν στο ουροποιητικό μας σύστημα, διαμέσου της ουρήθρας. Μάλιστα, κάποια συγκεκριμένα βακτήρια όταν βρεθούν μέσα στα ούρα πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται φλεγμονές. Όταν μία τέτοια φλεγμονή αφορά μόνο την κύστη ονομάζεται κυστίτιδα, όταν όμως η ουρολοίμωξη φτάσει να αφορά και τα νεφρά είναι πολύ πιο σοβαρή κατάσταση και ονομάζεται πυελονεφρίτιδα. Σε πολλές περιπτώσεις η ουρολοίμωξη προκύπτει χωρίς καμία αιτία, χωρίς δηλαδή να υπάρχει πρόβλημα με κανένα όργανο του ουροποιητικού συστήματος. Σε άλλες περιπτώσεις όμως υπάρχει κάποιος προδιαθεσικός παράγοντας, που κρύβεται πίσω της, για παράδειγμα μία πέτρα ή μία συγγενής ανωμαλία στα νεφρά.

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης

Συμπτώματα όπως η συχνουρία, η επιτακτική ούρηση, ο πόνος, το αίσθημα καύσου ή / και το τσούξιμο την ώρα της ούρησης, η αιματουρία, ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά, ο πυρετός, τα ούρα που είναι θολά και μυρίζουν, ο πόνος στην περιοχή των νεφρών, καθώς και μία γενικότερη αδυναμία και κακουχία μπορεί να σχετίζονται με μία ουρολοίμωξη.

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης στους ηλικιωμένους

Στους ηλικιωμένους τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης μπορεί να είναι ασαφή και να μπερδεύουν. Για παράδειγμα είναι πιθανό οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας, όταν υποφέρουν από ουρολοίμωξη, να μην έχουν πυρετό ή ούτε καν ιδιαίτερα συμπτώματα κατά την ούρηση, παρά μόνο μία γενική κακουχία.

Οι απαραίτητες εξετάσεις για την ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη διαγιγνώσκεται κατά κανόνα με μία εξέταση ούρων, γενική και καλλιέργεια, οι οποίες συνήθως είναι αρκετές για να διερευνηθεί το αν ο ασθενής πάσχει από ουρολοίμωξη. Στη συνέχεια, και εφόσον υπάρχει πράγματι ουρολοίμωξη, το αντιβιόγραμμα καθοδηγεί τον γιατρό σχετικά με το ποια αντιβίωση θα πρέπει να πάρει ο ασθενής. Κατά κανόνα δεν χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις. Μπορεί όμως ο γιατρός, όταν οι ουρολοιμώξεις είναι υποτροπιάζουσες, συνοδεύονται από πυρετό, όταν υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ή έχει σχετικές υποψίες –λόγω του ιστορικού τους ασθενή για παράδειγμα- να ζητήσει επιπλέον εξετάσεις. Τέτοιες μπορεί να είναι εξετάσεις αίματος, υπέρηχος, ακτινογραφία, κυστεοσκόπηση, πυελογραφία κ.ά. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γιατρός μπορεί να συστήσει και κάποια ειδική θεραπεία ή παρέμβαση ώστε να αντιμετωπιστεί η αιτία που ευθύνεται για τις ουρολοιμώξεις.

Η σημασία του νερού

Το πολύ νερό βοηθάει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων, καθώς όταν κανείς πίνει πολύ νερό επισκέπτεται συχνά την τουαλέτα και έτσι ξεπλένεται η κύστη.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την ουρολοίμωξη;

Δυστυχώς δεν υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τις ουρολοιμώξεις. Υπάρχουν όμως κάποιες βασικές συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί. Αυτές είναι:

*Nα πίνουμε αρκετό νερό.

*Nα επισκεπτόμαστε την τουαλέτα όποτε νιώθουμε την ανάγκη καθώς και μετά από τη σεξουαλική επαφή.

*Nα σκουπιζόμαστε με φορά από εμπρός προς τα πίσω, ώστε να μην επιμολύνεται το ουροποιητικό από τα μικρόβια του εντέρου.

*Nα φροντίζουμε την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής (χωρίς υπερβολές και χωρίς να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά).

*Nα φοράμε καθαρά, βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγουμε τα στενά παντελόνια. 

Επιστημονική επιμέλεια: δρ. Χρήστος Κυράτσας, PhD, FEBU, Ουρολόγος – Ανδρολόγος