Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Περνάει το στομάχι με αντιβίωση;

από την Άννα Δάλλα

grandmama teamΤο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ο συνήθης ύποπτος για τις ενοχλήσεις στο στομάχι που ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους. Ας μάθουμε πώς το βρίσκουμε και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Όσοι το έχουν κατά καιρούς βιώσει γνωρίζουν πόσο ενοχλητικός, κουραστικός και συχνά απελπιστικός είναι ο πόνος στο στομάχι. Ένας πόνος που κάνει τον άνθρωπο που υποφέρει από αυτήν την ενόχληση, νευρικό και κατσούφη και που δεν του επιτρέπει να ηρεμήσει, να απολαύσει το φαγητό ή το ποτό του. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν όλο και πιο εξελιγμένα φάρμακα που μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα. Το ζήτημα όμως είναι κάθε φορά να βρίσκεται η αιτία και να αντιμετωπίζεται. Μία από τις πολύ συχνές αιτίες των προβλημάτων στο στομάχι είναι –σύμφωνα με τους ειδικούς– το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που ευτυχώς διαγιγνώσκεται και θεραπεύεται σχετικά εύκολα.

Περί τίνος πρόκειται

Πρόκειται για ένα βακτηρίδιο που βρίσκεται στο στομάχι (έχει τη δυνατότητα να επιβιώνει στο εξαιρετικά όξινο περιβάλλον του) και υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα το έχει τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού (παγκόσμια οι ειδικοί υπολογίζουν ότι είναι φορείς του το 50% των ανθρώπων). Οι περισσότεροι φορείς του εν λόγω βακτηριδίου δεν έχουν καμία ενόχληση, εξαιτίας του κάποιοι όμως αναπτύσσουν γαστρίτιδα, έλκος και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ακόμα και καρκίνο του στομάχου. Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται ότι σχεδόν το 90% των κρουσμάτων έλκους του δωδεκαδάκτυλου και το 70% εκείνων του έλκους του στομάχου, οφείλονται στο ελικοβακτηρίδιο. Συναντάται συχνά στους ανθρώπους που ανήκουν στην ίδια οικογένεια κι αυτό γιατί, όπως θεωρείται, μεταδίδεται εύκολα και μέσω της επαφής από τον έναν άνθρωπο στον άλλον. Δεν είναι όμως απαραίτητο ότι όποιος το κολλήσει θα εμφανίσει αμέσως συμπτώματα (το 80% δεν εμφανίζει συμπτώματα). Το βακτήριο αυτό είναι πιθανό να κοιμάται, αλλά σε κάποιους, όταν θα υπάρχουν πιθανόν οι κατάλληλες συνθήκες (έντονο στρες, κατάχρηση αλκοόλ, καφέ, κάπνισμα) ή και η γενετική προδιάθεση, μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία έλκους ή γαστρίτιδας.

Η διάγνωση

Η ύπαρξη του ελικοβακτηριδίου μπορεί να διαγνωστεί με διάφορες μεθόδους:

  • Με γαστροσκόπηση και λήψη βιοψίας.
  • Με μία απλή εξέταση αίματος. Με τη βοήθειά της διερευνάται αν υπάρχουν σχετικά αντισώματα στο αίμα, αλλά δεν θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστη μέθοδος και τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εξέτασης μπορεί να είναι παραπλανητικά.
  • Με τεστ κοπράνων, που είναι μία ευαίσθητη και αξιόπιστη εξέταση, της οποίας τα αποτελέσματα βγαίνουν μετά από λίγες μέρες.
  • Με το τεστ αναπνοής, όπου ο ασθενής, χωρίς να έχει φάει τίποτε και χωρίς να έχει πάρει καθόλου φάρμακα για το στομάχι τις τελευταίες 10 με 15 ημέρες, φυσάει 2 φορές σε ένα ειδικό «καλαμάκι», έπειτα πίνει μία πορτοκαλάδα και ξαναφυσάει σε ένα τρίτο δοκιμαστικό σωλήνα. Τα αποτελέσματα βγαίνουν μετά από λίγες μέρες.

Η θεραπεία

Το ελικοβακτηρίδιο αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, που όμως θα πρέπει να λαμβάνονται μαζί με ειδικό φάρμακο που προστατεύει το στομάχι. Η θεραπεία εκτιμάται ότι εκριζώνει το μικρόβιο σε ποσοστό πάνω από 90% και ότι στη συνέχεια οι ασθενείς απαλλάσσονται από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι απίθανο, αφού κάποιος πάρει τη θεραπεία, μετά από λίγα χρόνια να υποτροπιάσει και να χρειαστεί να την επαναλάβει.

Επιστημονική επιμέλεια: Βασίλης Σαζανίδης, γαστρεντερολόγος