Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Τα πάντα για τις τεχνητές οδοντοστοιχίες

από τη Μυρτώ Αντωνοπούλου

grandmama team



Οι απορίες ενός ηλικιωμένου που καλείται να βάλει τεχνητές οδοντοστοιχίες είναι πολλές. Ζητήσαμε, λοιπόν, από την κ. Αναστασία Ε. Κοσιώνη, DDS, MSc (London), PhD, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γηροδοντιατρικής στην Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (gerodontology.gr), να μας τις λύσει.

Ποια είδη τεχνητών οδοντοστοιχιών υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο είδη τεχνητών οδοντοστοιχιών ή όπως επιστημονικά ονομάζονται «κινητών προσθετικών εργασιών»: οι μερικές και οι ολικές. Οι μερικές οδοντοστοιχίες (τα γνωστά «μηχανάκια») κατασκευάζονται όταν έχουν απομείνει κάποια φυσικά δόντια στον οδοντικό φραγμό, στα οποία και συγκρατούνται. Οι ολικές οδοντοστοιχίες κατασκευάζονται όταν έχουν χαθεί όλα τα φυσικά δόντια.

Πώς  καθαρίζουμε σωστά την οδοντοστοιχία μας;

Ο καθημερινός συστηματικός καθαρισμός των οδοντοστοιχιών είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη διατήρηση της υγείας των στοματικών ιστών και την αποφυγή της στοματικής κακοσμίας. Περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ξέπλυμα των οδοντοστοιχιών και του στόματος με άφθονο νερό μετά από κάθε γεύμα.
  • Βούρτσισμα των οδοντοστοιχιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα εσωτερικά και εξωτερικά, με την ειδική βούρτσα οδοντοστοιχιών και σαπούνι (πχ. πράσινο σαπούνι χωρίς άρωμα). Η χρήση οδοντόκρεμας πρέπει να αποφεύγεται γιατί προκαλεί φθορά στις οδοντοστοιχίες.
  • Χρήση των ειδικών δισκίων καθαρισμού των οδοντοστοιχιών μία φορά την ημέρα ή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Αν υπάρχουν και φυσικά δόντια, απαιτείται επιμελής καθαρισμός τους, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Ακόμα και όταν δεν υπάρχουν καθόλου δόντια στο στόμα, δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς και τον καθημερινό καθαρισμό των μαλακών ιστών του στόματος (ούλων, υπερώας, γλώσσας) με μαλακή βούρτσα και νερό.

Πώς φροντίζουμε την οδοντοστοιχία μας για να διαρκέσει στον χρόνο;

Η φροντίδα των οδοντοστοιχιών περιλαμβάνει την καθημερινή τους υγιεινή και φροντίδα στο σπίτι και τον ετήσιο συστηματικό έλεγχο από τον οδοντίατρο. Είναι αναγκαίος ο καθημερινός σχολαστικός καθαρισμός τους, όπως αναλύθηκε  προηγουμένως, η τοποθέτηση σε ποτήρι με νερό όταν δεν βρίσκονται στο στόμα και η μεταφορά τους σε ειδικά κουτιά φύλαξης για να μην υποστούν φθορές μέσα σε τσάντες ή αποσκευές. Eίναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι οδοντοστοιχίες πρέπει το βράδυ να αφαιρούνται και να τοποθετούνται σε ποτήρι με νερό. Αντίστοιχα, πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά οι βλεννογόνοι, η γλώσσα και τα δόντια που τυχόν υπάρχουν στο στόμα.

Μετά από πόσα χρόνια χρειάζεται να την αντικαταστήσω;

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι οδοντοστοιχίες δεν διαρκούν για πάντα. Με τα χρόνια αλλοιώνεται το υλικό από το οποίο έχουν κατασκευαστεί και τα τεχνητά δόντια φθείρονται. Επίσης, καθώς αλλάζει η ανατομία του στόματος χάνουν τη σωστή εφαρμογή τους. Συνήθως, οι οδοντοστοιχίες χρειάζονται αντικατάσταση κάθε 5-10 χρόνια, ανάλογα με το πότε χαθήκαν τα φυσικά δόντια και με τη συντήρηση που τους κάνουμε. Τέλος, ο οδοντίατρος θα μας συμβουλεύσει αν οι οδοντοστοιχίες χρειάζονται αναπροσαρμογή βάσης (γέμισμα) ή αν πρέπει να κατασκευαστούν καινούργιες.