Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Ποτέ δεν είναι αργά για να βελτιώσουμε το δέρμα μας

από την Άννα Δάλλα

grandmama team7 ερωτήσεις στη δερματολόγο–αφροδισιολόγο Πηνελόπη Τυμπανίδου*, διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. 

Όσο μεγαλώνουμε η αλήθεια είναι ότι το δέρμα μας επηρεάζεται αρνητικά, παρουσιάζοντας ρυτίδες, χαλάρωση, κόκκινες ελιές, φακίδες κ.ά. και είναι αυτό που προδίδει πρώτο την ηλικία μας. Τον χρόνο δεν μπορούμε να τον σταματήσουμε. Μπορούμε όμως να κάνουμε τα σημάδια του πιο «απαλά» στο πρόσωπό μας. Πώς; Ρωτήσαμε τη Δρ. Πηνελόπη Τυμπανίδου, δερματολόγο, η οποία μας απάντησε ότι το να φοράμε αντηλιακό ολόκληρο τον χρόνο, να περιορίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε τις κακές συνήθειες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, και να επισκεπτόμαστε τον δερματολόγο μας, θα μας βοηθήσουν.

Ποιοι παράγοντες καθορίζουν το πώς θα γεράσει το δέρμα μας;

Το πώς θα γεράσουμε έχει κατά πολύ να κάνει με την ηλιοέκθεση που είχαμε στη ζωή μας, γι’ αυτό και οι δερματολόγοι τονίζουμε πάντα τη σημασία της χρήσης αντηλιακού ολόκληρο τον χρόνο. Επίσης, παίζουν ρόλο τα γονίδιά μας. Κληρονομούμε την ποιότητα του δέρματός μας, που καθορίζει το πόσο γρήγορα θα «χαλάσει» ένα δέρμα, την τάση για δερματικές ασθένειες, όπως είναι η ακμή, αλλά και τον φωτότυπο του δέρματος (το χρώμα του δηλαδή), που όσο πιο ανοιχτός είναι, τόσο πιο ευαίσθητο είναι το δέρμα στις περιβαλλοντικές συνθήκες (π.χ. στον ήλιο). Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η γήρανση του δέρματος επηρεάζεται και από τον τρόπο ζωής μας. Η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή, γερνάνε το δέρμα.

Ισχύει ότι μετά από κάποια ηλικία τα «σημάδια» στο δέρμα είναι «καλοήθη»;

Πολλοί άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι από μία ηλικία κι έπειτα έχουν μεγαλώσει αρκετά και πως ό,τι κι αν παρουσιάσουν στο δέρμα τους είναι «της ηλικίας», επομένως δεν χρειάζεται να δώσουν παραπάνω σημασία ή να το διερευνήσουν πηγαίνοντας στον γιατρό. Αυτή η εντύπωση είναι λανθασμένη. Στους ηλικιωμένους, λόγω της ηλικίας, υπάρχουν αλλοιώσεις -ο κόσμος τις λέει πανάδες ή φακίδες- που προκύπτουν από το άθροισμα της ηλιοέκθεσης που είχαν στη ζωή τους. Όμως σε αυτό το έδαφος μπορεί να αναπτυχθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις που ενδεχομένως να εξελιχθούν σε καρκινικές.

Τι θα πρέπει λοιπόν να μας οδηγήσει στον δερματολόγο;

Θα πρέπει να μας απασχολήσουν αλλοιώσεις που είναι καινούργιες (π.χ. μία καινούργια εξέλκωση, ένα περίεργο σπυράκι που δεν φεύγει, μία μικρή πληγή που δεν θρέφει ποτέ) και να επισκεφτούμε τον δερματολόγο, ο οποίος είτε κλινικά είτε με μία μικρή απόξεση, θα μας ενημερώσει περί τίνος πρόκειται και ανάλογα θα μας συστήσει τρόπους αντιμετώπισης. Έτσι, οτιδήποτε στο δέρμα μας είναι καινούργιο ή «αντιδρά» περίεργα (π.χ. μία ελιά που ματώνει ξαφνικά από μόνη της) θα πρέπει να μας οδηγήσει στον γιατρό για να το διερευνήσουμε.

Οι κόκκινες ελιές και οι κρεατοελιές είναι επικίνδυνες;

Όχι. Οι κρεατοελιές κατά κανόνα δεν είναι ανησυχητικές. Οι κόκκινες ελιές σχετίζονται με την κληρονομικότητα και αυξάνονται όσο μεγαλώνουμε, αλλά δεν είναι επικίνδυνες.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν κάτι «κακό» στο δέρμα τους;

Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή δυσπλαστικών σπίλων. Επίσης, όσοι έχουν πολλές ελιές, πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα ή/και έχουν πάθει κάποιο ή κάποια σοβαρά ηλιακά εγκαύματα στην παιδική/νεανική τους ηλικία.

Γίνεται να βελτιώσουμε το δέρμα μας όταν είμαστε 70 ετών για παράδειγμα;

Φυσικά. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι όμως ότι δεν θα δείξουμε –και ο στόχος μας δεν πρέπει ποτέ να είναι αυτός- 30 ή 20 χρόνια νεότεροι, αλλά θα φαινόμαστε 5 χρόνια νεότεροι και πολύ φρεσκότεροι από την πραγματική μας ηλικία. Επιπλέον, το θετικό είναι ότι στις μεγάλες ηλικίες υπάρχει περισσότερος χώρος για βελτίωση με μικρές παρεμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση, ο πυλώνας είναι: μπότοξ, υαλουρονικό, πίλινγκ. Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των χρωματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται λόγω της ηλικίας, αυτές αντιμετωπίζονται με λέιζερ, που πρέπει να γίνεται τον χειμώνα και όχι το καλοκαίρι που έχει ηλιοφάνεια.

Η εμμηνόπαυση πόσο επηρεάζει την όψη του δέρματος;

Η αλήθεια είναι ότι με την εμμηνόπαυση και τη μείωση–παύση των οιστρογόνων η επίπτωση στο δέρμα και στην εμφάνιση είναι μεγάλη και ραγδαία. Παράλληλα, μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα ξηρότητας και στην περιοχή του αιδοίου, του οποίου –εκτός των άλλων– επηρεάζεται και η αρχιτεκτονική. Επιπλέον, είναι πιθανό να προκληθεί και ατροφικός λειχήνας του αιδοίου (μία προκαρκινική αλλοίωση, που σε κάποιες γυναίκες μπορεί να προχωρήσει πιο γρήγορα από ό,τι σε άλλες). Μία λύση είναι –όταν συμφωνεί και ο γυναικολόγος– η ορμονική υποκατάσταση, τα φυτοοιστρογόνα ή για τοπική χρήση στην περιοχή του κόλπου, οι κρέμες οιστρογόνων.

*Η Δρ. Πηνελόπη Τυμπανίδου σπούδασε ιατρική στη Ρώμη, πήρε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης και φοίτησε στο New England's Medical Center, στο Δερματολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Tufts και εκπόνησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της στη δερματολογία στο UCL Hospital και από το 2001 δουλεύει ως consultant Dermatologist, κυρίως ιδιωτικά, στη Harley street, αλλά και part time στο NHS Imperial healthcare. Ακμή και εμμηνοπαυσιακή δερματολογία είναι οι βασικοί τομείς της εξειδίκευσής της στη γενική δερματολογία. Παράλληλα, η Δρ. Τυμπανίδου αποτελεί σημείο αναφοράς στην αισθητική δερματολογία στη Μεγάλη Βρετανία από το έτος 2000.