Grandmama

Βρείτε αξιόπιστο φροντιστή
με συστάσεις

πατήστε εδώ

Καθαρισμός των αυτιών. Πώς γίνεται

από την Άννα Δάλλα

grandmama teamΈχετε βουλωμένα αυτιά και νοιώθετε την ακοή σας μειωμένη; Τότε είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται να καθαριστεί το κερί που έχει συσσωρευτεί στα αυτιά σας και δημιουργεί το πρόβλημα. Αφήστε κάτω την μπατονέτα και απευθυνθείτε στον ωτορινολαρυγγολόγο.

Παρατηρείτε ότι ο μπαμπάς σας ή η γιαγιά σας ή και εσείς οι ίδιοι ξαφνικά έχετε πιο μειωμένη ακοή σαν να έχετε βουλωμένα αυτιά, δυσκολεύεστε να ξεχωρίσετε τις λέξεις όταν σας μιλάνε, νοιώθετε σαν να ακούτε ό,τι σας λένε σαν να βρισκόσαστε μέσα στο νερό, έχετε βουητό στα αυτιά, ίσως και πόνο στο αυτί; Ο πλέον κατάλληλος για να διερευνήσει την κατάσταση και να σας συστήσει τι πρέπει να κάνετε ώστε να την αντιμετωπίσετε είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος. Σε πολλές περιπτώσεις πάντως, υπεύθυνο για το αίσθημα πληρότητας και τη μειωμένη ακοή είναι το κερί στο αυτί, που σε κάποιους ανθρώπους, εξαιτίας της γενετικής τους προδιάθεσης, παράγεται σε υπερβολική ποσότητα ή δεν καταφέρνει –για κάποιους λόγους, με συχνότερο τη διαταραχή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου- να απομακρυνθεί από το αυτί από μόνο του. Προσοχή όμως, ο μόνος κατάλληλος για τον καθαρισμό των αυτιών από το συσσωρευμένο κερί είναι ο ωτορινολαρυγγολόγος. Με το να προσπαθούμε να καθαρίσουμε τα αυτιά μόνοι μας, είναι πιθανό να κάνουμε περισσότερο κακό παρά καλό.

Η ταυτότητά του

Το κερί στο αυτί, η κυψελίδα, όπως θα ακούσουμε τους ωτορινολαρυγγολόγους να το αποκαλούν, δημιουργείται από τον οργανισμό μας. Είναι το μέσο που έχουν τα αυτιά για να αυτοπροστατεύονται και να αυτοκαθαρίζονται. Επιφορτισμένοι με τη συνεχή παραγωγή του κεριού είναι οι αδένες του δέρματος που βρίσκονται μέσα στο κανάλι των αυτιών μας. Ο ρόλος του κεριού στο αυτί είναι να διώχνει το νερό και να προφυλάσσει τα αυτιά από βρωμιές και βακτήρια.  Καθώς παράγεται ασταμάτητα, οδηγείται προς τα έξω παίρνοντας μαζί του, τα όποια «σκουπιδάκια» χρειάζεται να αποβληθούν από τα αυτιά μας.

Προσοχή στις μπατονέτες

Οι ειδικοί το τονίζουν: Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε μπατονέτες γιατί κινδυνεύουμε να τραυματίσουμε το τύμπανο ή τον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού. Αν επιμένουμε να «καθαρίζουμε» τα αυτιά μας με μπατονέτες, το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να σπρώξουμε και να «στοιβάξουμε» το κερί προς το εσωτερικό του αυτιού μας. Τα αυτιά αυτοκαθαρίζονται, καθώς το κερί ακολουθεί τη φυσική του τάση να βγαίνει προς τα έξω. Αυτό το κερί, που έχει μετακινηθεί και βρίσκεται πλέον στο εξωτερικό ή περιφερικό τμήμα του καναλιού των αυτιών, χρειάζεται να καθαρίσουμε εμείς, με βαμβάκι, χαρτί ή την πετσέτα μας. Αν χρειαζόμαστε πράγματι να καθαρίσουμε τα αυτιά μας από το κερί που έχει συσσωρευτεί, θα πρέπει να απευθυνόμαστε στον ωτορινολαρυγγολόγο.

Πώς καθαρίζει τα αυτιά ο γιατρός;

Αν έχουμε κάποιο γνωστό πρόβλημα διάτρησης τυμπάνου θα πρέπει να ενημερώσουμε τον γιατρό ώστε να επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο καθαρισμού. Οι μέθοδοι καθαρισμού του αυτιού είναι: η αφαίρεση του κεριού με ειδικό εργαλείο, η αναρρόφηση και ο διακλυσμός (ο γιατρός ρίχνει στο αυτί χλιαρό νερό με συγκεκριμένη κατεύθυνση ώστε να παρασυρθεί το κερί προς τα έξω). Η τελευταία αυτή μέθοδος δεν χρησιμοποιείται πλέον συχνά και οι γιατροί προτιμούν κυρίως την αναρρόφηση.

Αν τα αυτιά σας παράγουν πολύ κερί

Αν έχει χρειαστεί μία ή δύο φορές να καθαρίσουμε το κερί από τα αυτιά μας, είναι πολύ πιθανό να ανήκουμε στην ομάδα των ανθρώπων που χρειάζεται να καθαρίζουν τα αυτιά τους στον γιατρό σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως μία φορά τον χρόνο ή κάθε φορά που νοιώθουν κάποιο ιδιαίτερο σύμπτωμα. Μερικές φορές οι γιατροί δίνουν σταγόνες που ρευστοποιούν το κερί και έτσι αυτό καταφέρνει να απομακρύνεται. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι άνθρωποι που υποφέρουν από σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και όσοι έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με το τύμπανό τους στο παρελθόν, ώστε να μην προκύψει κάποια μόλυνση.

Επιστημονική επιμέλεια: Ζηνοβία Αλατζίδου, χειρουργός – ωτορινολαρυγγολόγος, Νοσοκομείο Υγεία